Lesley Livingston: “Alle research voor Onverschrokken kostte veel tijd.”

Op 23 april 2017 vond de tweede editie van YALFest plaats, waarvoor ik onder meer Lesley Livingston mocht interviewen. Tien minuten lang sprak ik met haar over vrouwelijke gladiatoren, heel veel research, en hoe ze in godsnaam al twaalf boeken heeft geschreven.

Hoe kwam je op het idee voor ‘Onverschrokken’?
Ik vond geschiedenis en mythologie vroeger heel interessant. Ik weet niet wat er mis met me was, maar ik was bijna altijd te vinden in de bibliotheek na school. De bibliothecaresse bleef maar boeken aan me geven over Griekse en Romeinse geschiedenis, en ik bleef ze lezen.

Rond die leeftijd kwam ik ook een foto tegen in een tijdschrift van een bronzen standbeeld. Het was een meisje, zonder bovenstuk, en ze had een instrument in haar hand. Bij het beeld stond dat ze aan het baden was: ‘The bather’. En het enige wat ik dacht was: ‘Dat klopt niet. Ze is niet aan het baden, ze is een strijder en heeft net iemand verslagen.’ Later ontdekte ik dat er nog veel meer van zulke gevallen waren. Niemand zei ooit dat vrouwen gladiatoren waren geweest. Zo kwam ik op het idee om te schrijven over vrouwelijke personages in de arena.

Ik vind het een heel origineel verhaal.
Toen ik het verhaal ‘verkocht’ zei mijn redacteur: ‘Ik las het voorstel en ik dacht, waarom heeft nog niemand dit ooit gedaan?’ Waarop ik zei: ‘Geen flauw idee, maar ik ben blij dat ik de eerste ben.’ Er zullen van wel meer verhalen zijn over vrouwelijke gladiatoren, maar in ieder geval geen enkele voor young adults.

Wat was de uitdaging tijdens het schrijven van dit boek?
Dat er zoveel uitgezocht moest worden over het leven van vrouwelijke gladiatoren. Alle research voor Onverschrokken kostte veel tijd. Ik had er al heel veel over gelezen, maar dat is nog lang niet genoeg. Ik zocht veel dingen op via Google, maar haalde ook informatie uit bijvoorbeeld boeken. Welke wapens ze gebruikte in die tijd bijvoorbeeld, of hoe relaties tot stand kwamen.

Vond je het schrijven zelf wel makkelijk?
Absoluut, de woorden kwamen er zo makkelijk uit. Nee, niet dus. Het hangt echt van de dag af. Soms gaat het schrijven precies zoals je wilt, soms gewoon niet. Dan staar ik uren naar een knipperende cursor. Ik heb inmiddels het tweede deel geschreven, en dat was ook niet altijd makkelijk. Wel makkelijker dan de eerste, omdat ik al heel veel over de wereld wist.

Je hebt al twaalf boeken geschreven. Hoe heb je dat in godsnaam gedaan?
Geen flauw idee, ik denk dat het onderhand tijd wordt om een dutje te doen. Het was niet echt de bedoeling. Ik heb weleens drie boekreleases gehad in twee jaar, en dat was misschien iets te veel. Ik word er heel gelukkig van dat mensen mijn boeken blijven lezen. En slaperig, dat ook.

Benieuwd naar Onverschrokken? Het boek is makkelijk te bestellen via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *