Boekrecensie: Cinder – Marissa Meyer

Titel: Cinder

Auteur: Marissa Meyer

Cinder is het eerste deel van The Lunar Chronicles, een sprookjesachtige serie van auteur Marissa Meyer. In het eerste boek maak je kennis met het meisje Cinder, dat in het futuristische New Beijing werkt als monteur. Omdat ze een cyborg is, wordt ze slecht behandeld door haar stiefmoeder. Ze plant een ontsnapping, maar dan staat plotseling prins Kai aan haar marktkraampje, en verandert alles.

Ik ben gek op sprookjes. Dus als ik een glazen muiltje op een omslag zie staan met hier en daar een schittering, ben ik verkocht. Het omslag krijgt meteen vijf sterren, maar is het verhaal net zo sterk? Met hervertellingen is dat altijd een beetje spannend. Er wordt een nieuw verhaal gevormd met elementen uit een sprookje waar je als kind al dol op was. Dan ben je als lezer meteen wat kritischer.

Het begin van het boek was voor mij dan ook best een teleurstelling. Hoewel ik dol ben op Assepoester, zie ik die liever niet rondlopen als cyborg slash monteur in een futuristische stad. Dat past niet in het plaatje. Daarnaast is sciencefiction mijn ding niet, wat het er niet makkelijker op maakt om te houden van deze hypermoderne Cinder.

Gelukkig begon het al vrij snel te wennen, en voelde het karakter van Cinder als vanouds. Ze durft te dromen, doet veel voor anderen zonder te zeuren over haar eigen situatie en werkt hard voor wat ze wil bereiken. Ze zit weliswaar in een ander jasje, maar het is nog steeds hetzelfde meisje.

Ondanks dat ik weinig sciencefiction lees, moet ik toegeven dat het het verhaal een originele draai heeft gegeven. De boze stiefmoeder is er nog steeds, net als de prins (zonder zijn witte paard) en het glazen muiltje. Alles daaromheen is echter totaal anders, en er wordt niet teveel geleund op het oorspronkelijke sprookje.

Ook de ontwikkeling van het verhaal is interessant. Er zijn genoeg onverwachte momenten om door te willen lezen. Hoewel je sommige dingen vanaf de eerste hoofdstukken al aan ziet komen, blijft het leuk om alles ontrafeld te zien worden. En holy moly, die uitbraak van letumose en de naderende oorlog met de Lunars, maanbewoners, maakt het er behoorlijk spannend op.

Mijn favoriete hervertelling is het niet, maar het feit dat ik fan kon worden van een cyborg met glazen muiltjes, zeg met mijn aversie tegen sciencefiction een hele hoop. Ik kijk uit naar de volgende delen.

Aantal hartjes: ♥ ♥ ♥

Het boek is makkelijk te bestellen via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *